Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még 2011-ben állította választás elé az embereket a második Orbán-kormány, hogy megtartja a korábbi szocialista kormányok által bevezetett magánnyugdíj-pénztárakat, vagy lemondanak arról és az állami ellátórendszerre hagyatkoznak. Akkor a költségvetés így 3000 milliárd forinthoz jutott, de azt az ígéretet tette, hogy az állami visszalépés után mindenkinek egyéni számlája lesz.

Az MSZP szerdán adott ki közleményt, amelyben kifogásolta, hogy ez a vállalás még nem valósult meg. A párt ezért azt ígérte, feljelentést tesz "Orbán Viktor, Matolcsy György, Selmeczi Gabriella és a bűnszervezet más tagjai ellen közfeladati helyzettel visszaélés, hivatali visszaélés, csalás és hűtlen kezelés miatt".

A jegybank ezért szerda este közleményben reagált a rendszer átalakításának és a nyugdíjkifizetések helyzetéről. Úgy látják, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása jelentősen javította a fenntarthatóságot, a strukturális reformok nélkül nem lehetett volna végrehajtani a költségvetés konszolidációját, és nem lehetett volna megalapozni a következő évek béremeléseit - idézi az MNB írását az MTI Eco.

A "reformintézkedések sikeréknek tartják", hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása és a korhatár előtti nyugdíjazás szigorítása - összességében nemcsak a nyugdíjrendszer korábbi pénzügyi hiányát csökkentették, hanem jelentősen javították a rendszer fenntarthatóságát is.

Azt jósolják, hogy a 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat a nyugdíjrendszer bevételei, azaz mintegy 20 évig biztosítottak az egyensúlyi állapot melletti nyugdíjkifizetések. A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása nagymértékben segítette a költségvetés válságkörülmények ellenére is sikeres konszolidációját, valamint a Magyarország elleni túlzott-deficit eljárás (EDP) megszüntetését. A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása következtében a költségvetés hiánya évente több mint 300 milliárd forinttal javult. A strukturális reformok alapozták meg a további évek béremeléseit is - állítja a jegybank.

"Az MNB továbbra is visszautasít minden pártpolitikai nyomásgyakorlást, egyúttal felszólítja a politikai erőket, hogy tartózkodjanak a közvélemény félrevezető tájékoztatásától" - fogalmaztak az írásban, melyben kitértek arra is, hogy a magán-nyugdíjpénztári kilépések statisztikai elszámolása 2014 óta változatlanul, a nemzetközi statisztikai előírásoknak megfelelően történik, a módszertani leírás elérhető az MNB honlapján, a statisztikai aloldalon.

Korábban arról kérdezték a parlamentben Matolcsy György MNB-elnököt, hogy mi a helyzet azzal az ígérettel, hogy a személyektől levont nyugdíjmegtakarításoknak az illető számláján kellene megjelenniük. A jegybank vezére elmondta, az államhoz került  magán-nyugdíjpénztári vagyont előlegként kell elszámolni. Ez az előlegként elszámolt technikai tétel jelenik meg az MNB statisztikáiban az államháztartás tartozásaként és a háztartások követeléseként. A rossz hír az, hogy a statisztikában megjelenő összeg nem kapcsolódik konkrét személyekhez, csak az érintett szektorok statisztikai mutatóira van hatással.

A nyitókép forrása: Pexels/Matthias Zomer.