Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társasházak törvényességi felügyeletét 2010 elejétől az ügyészség látta el. Amennyiben a törvényesség nem volt biztosítható, akkor az ügyészség a bírósághoz fordulhatott. Ezt a szabályt a kormány 2010 június közepén - törvénymódosítással - kivetette a társasházi törvényből. Azóta törvényességi felügyelet nélkül működtek a társasházak.

Február 1-től újra gyakorolják felettük törvényességi felügyeletet, de nem az ügyészség, hanem a jegyzők - a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályainak megfelelően - látják el.

Ugyancsak február 1-től hatályos a fogyasztóvédelmi törvénynek az az előírása, amely a szakképesítés nélküli fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását július végéig engedélyezi. A nagyvállalatok kötelesek ilyen beosztású személyt alkalmazni, akinek államilag elismert fogyasztóvédelmi szakképesítéssel vagy szakképzettséggel kell rendelkezniük. Elfogadható az iskolarendszeren kívüli hatósági jellegű képzést követően kiadott képesítési bizonyítvány is.

A rezsicsökkentési törvény, a társasházi hirdetményének kifüggesztését szintén február 1-től követeli meg. A minta szerint ezen fel kell tüntetni az elszámolási időszak, további az utóbbi féléves és éves megtakarítást is.