Tegnap Lázár János és Fazekas Sándor miniszter határozottan síkra szállt a Magyarországnak is járó agrárpénzek hosszú távú fennmaradása mellett, noha ezek elvételére, csökkentésére (esetleg még a 2014-2020-as ciklusban, a migrációs költségekre átcsoportosítás keretében) eddig hivatalosan senki sem tett javaslatot - írta a Portfolio.hu.

FM: hasznos volt az uniós agrárminiszterek tanácskozása

Hasznos volt az uniós agrárminiszterek tanácskozása, megmutatta, hogy az agrártárcák vezetői a jelenlegi nehéz időkben is eltökéltek a Közös Agrárpolitika fenntartása és megújítása iránt - mondta a földművelésügyi miniszter telefonon az MTI-nek pénteken.

Fazekas Sándor Château de Chambord-ban az uniós országok agrárminisztereinek csütörtökön kezdett konferenciáján vett részt, amelyre a francia miniszter, Stéphane Le Foll hívta meg kollégáit.

Fazekas Sándor a tanácskozáson kifejtette a magyar álláspontot, miszerint Magyarország elkötelezett egy gazdabarát, egyszerű, világos és tervezhető, megfelelő pénzügyi alapokon nyugvó közös agrárpolitika mellett. Továbbra sem támogatja a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártását, tartályban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő húsféleségek készítését, az állatok klónozását, a hormonkezelt állatok tartását. Az ilyen fejlesztéseket semmiképpen sem szabad a Közös Agrárpolitika forrásaiból finanszírozni.

A mesterséges élelmiszerekkel kapcsolatos magyar álláspont elég karakteres, amelyről a tagállamok képviseletében csak kevesen nyilvánítottak véleményt, de a gazdabarát megoldások mellett elkötelezett felszólalások hangzottak el - mondta Fazekas Sándor.

Meglátása szerint egyértelmű európai szintű jelzést kell adni, hogy megmarad az unió agrártámogatási rendszere és változatlanul nagy szükség van a gazdák munkájára, a közjóhoz való hozzájárulásukra és a megtermelt jó minőségű élelmiszerekre. Emellett fontos, hogy a közeljövőben ténylegesen egyszerűsítsék az agrártámogatások rendszerét - mondta a miniszter."