A növekedést a növényi termékek árának 8,5 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 9,1 százalékkal.

Az utóbbi egy évben minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: a legkisebb mértékben (0,7 százalékkal) a burgonya ára növekedett, a legnagyobb mértékben (22,8 százalékkal) a gyümölcsöké. A gabonafélék ára 2,1 százalékkal lett magasabb.

Az élő állatok termelőiár-szintje 5,4, az állati termékeké 17 százalékkal lett alacsonyabb.

A tej felvásárlási ára 2014. februártól csökkent, azonban 2015 szeptemberében növekedett: míg augusztusban 76 forint volt a literenkénti ár, szeptemberben már 79 forint.

Idén január-szeptemberben év/év alapon a mezőgazdasági termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 1,8, az élő állatok és állati termékek ára 9,2 százalékkal. A vágósertés ára 12, a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza.

A KSH adatai szerint mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,5 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,8 százalékos növekedéséből adódott. Ezen belül az energia és kenőanyagok árának 10,7 és a takarmányok ára 5,4 százalékkal csökkent, az állatgyógyászati termékeké 3,7, a növényvédő szereké 2,2 és a műtrágyáké 2,6 százalékkal nőtt.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 2015. január-szeptemberben 97 százalék volt, azaz 2014-eshez viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.