A Napi Gazdaság cikke

A Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) december 9-én új keretmegállapodást kötött négy utazásszervezővel a költségvetési intézmények nemzetközi utazásainak szervezésére, egy évre nettó 2,5 milliárd forint keretösszegben - derül ki a KSZF honlapjáról. A szolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárás nem okozott meglepetést, hiszen ugyanazokat a cégeket, illetve a Malév Zrt. helyett a tulajdonában lévő Malév Air Tours Kft.-t, továbbá az OTP Travel Kft.-t, a Chemol Travel Kft.-t és a Hogg Robinson Magyarország Kft.-t hirdették ki győztesnek, amelyek az elmúlt négy évben is szervezték az utazásokat.

Mintegy ezer költségvetési intézmény (például minisztériumok és háttérintézményeik) és a központosított közbeszerzési rendszerhez önként csatlakozó szervezetek rendelhetnek és vásárolhatnak ezektől a társaságoktól repülőjegyeket, valamint egyéb szolgáltatásokat (szállás, autóbérlés, biztosítás foglalása) 2010. december 9-éig. Az ajánlatkérések és foglalások, illetve ezek teljesítése kizárólag a KSZF által biztosított internetes utaztatási foglalási rendszer (Corporate TravelOnline - CTO) igénybevételével történhetnek.



 

Az előző, négyéves keretmegállapodás az idén december végén jár le, ennek keretösszege áfa nélkül 8,2 milliárd forint. (Ennek alapján egy évre körülbelül 2,05 milliárd forint keret jut, ehhez képest az új, egyéves keretmegállapodás 2,5 milliárdra szól.) Az év végéig hatályos megállapodás a CTO adatai szerint 2009. október 31-éig már több mint 95 százalékban teljesült, azaz a költségvetési szervezetek több mint 7,8 milliárd forintot költöttek utazásra. Ez idáig az OTP Travel mintegy hárommilliárd, a Malév utazásszervezője több mint kétmilliárd, a Chemol Travel 1,5 milliárd, a Hogg Robinson Magyarország pedig 1,2 milliárd forintos forgalmat bonyolított.


A kormány szeptemberben arra kérte a minisztériumokat, hogy ahol lehet, csökkentsék a hivatalos utazásaikat és az utazási költségeket.