A balatoni vendéglátósok vélhetően komoly félelmekkel indultak neki az idei évnek: a KSH adatai szerint az első négy hónapban lényegében eltűntek a külföldi turisták. A vendégéjszakák száma éves bázison 13-28 százalék közötti visszaesést produkált éves bázison. Eközben úgy tűnt, hogy a magyarok sem igazán találták vonzónak a szezonon kívüli turisztikai kínálatot, ugyanis ha éppen volt olyan hónap, amikor nem esett vissza a forgalom, akkor is jócskán az országos átlag alatt maradt.

A balatoni vendéglátósok nyilván abban bízhattak, hogy nyáron, maga a tó bevonzza majd az embereket. Nem is kellett csalódniuk, ugyanis nyáron néhány kivételtől eltekintve sikerült több éjszakát behúzniuk a vendéglátósoknak. Ennek köszönhetően a nyár végére sikerült szinte darabra pontosan ugyan annyi éjszakát elérniük, mint 2014 hasonló időszakában. Ehhez persze az a tény is hozzátartozik, hogy a magyarországi turizmus 6,4 százalékkal nőtt, tehát a Balaton teljesítménye jócskán elmaradt az átlagtól.

Mi a helyzet Hévízzel?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a KSH a hévízi turizmust is a balatoni régióhoz sorolja, ahonnan pedig az orosz turisták igencsak elmaradoztak az idén.

Az elmúlt hónapok adatai alapján minden esély megvolt arra, hogy ősszel ismét kevesebb turista (vagy legalábbis rövidebb időre) érkezik a tóhoz, azonban szerencséjük volt a vendéglátósoknak. Bár szeptemberben a magyarok 2,9 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a tónál, a külföldiek 5,7-tel többet, így a összesített növekedés 1,1 százalék lett a 9. hónapban. Az eddig eltelt 9 hónapban a bővülés 0,1 százalék. A Balaton mellett idén 4,371 millió éjszakát töltöttek a turisták, míg tavaly ilyenkor 4,367 milliót.

Hogy a 0,1 százalékos növekedést keretbe helyezzük, érdemes megnézni, hogy a többi régió miként teljesített az első 9 hónapban. Dél- és Észak-Alföldön 10,8, Dél-Dunántúlon 9,8 százalékos volt a növekedés. A legtöbb turistát vonzó Közép-Magyarországon 8,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, de még a második legrosszabb érték is 3,5 százalék volt Közép-Dunántúlon.

Ha nem a növekedést hanem, a nyers számokat nézzük, akkor a Balaton még mindig a második legtöbb turistát vonzó régió Budapest és környéke után: az összes vendégéjszaka 21,1 százaléka "csapódik le" itt.

Ez ugyanakkor mit sem változtat azon a tényen, hogy a tó lényegében semmit sem tudott hozzátenni a turizmus bővüléséhez az idén, ami önmagában is szomorú. A számok akár azt is jelenthetik, hogy a balatoni vendéglátósoknak túl kell lendülniük azon, hogy a tó önmagában elég vonzerőt jelent és lépni kell a magasabb színvonalú kulturális vagy gasztronómiai programok felé.

QP | Quality Placement