Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A balatoni vendéglátósok vélhetően komoly félelmekkel indultak neki az idei évnek: a KSH adatai szerint az első négy hónapban lényegében eltűntek a külföldi turisták. A vendégéjszakák száma éves bázison 13-28 százalék közötti visszaesést produkált éves bázison. Eközben úgy tűnt, hogy a magyarok sem igazán találták vonzónak a szezonon kívüli turisztikai kínálatot, ugyanis ha éppen volt olyan hónap, amikor nem esett vissza a forgalom, akkor is jócskán az országos átlag alatt maradt.

A balatoni vendéglátósok nyilván abban bízhattak, hogy nyáron, maga a tó bevonzza majd az embereket. Nem is kellett csalódniuk, ugyanis nyáron néhány kivételtől eltekintve sikerült több éjszakát behúzniuk a vendéglátósoknak. Ennek köszönhetően a nyár végére sikerült szinte darabra pontosan ugyan annyi éjszakát elérniük, mint 2014 hasonló időszakában. Ehhez persze az a tény is hozzátartozik, hogy a magyarországi turizmus 6,4 százalékkal nőtt, tehát a Balaton teljesítménye jócskán elmaradt az átlagtól.

Az elmúlt hónapok adatai alapján minden esély megvolt arra, hogy ősszel ismét kevesebb turista (vagy legalábbis rövidebb időre) érkezik a tóhoz, azonban szerencséjük volt a vendéglátósoknak. Bár szeptemberben a magyarok 2,9 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a tónál, a külföldiek 5,7-tel többet, így a összesített növekedés 1,1 százalék lett a 9. hónapban. Az eddig eltelt 9 hónapban a bővülés 0,1 százalék. A Balaton mellett idén 4,371 millió éjszakát töltöttek a turisták, míg tavaly ilyenkor 4,367 milliót.

Hogy a 0,1 százalékos növekedést keretbe helyezzük, érdemes megnézni, hogy a többi régió miként teljesített az első 9 hónapban. Dél- és Észak-Alföldön 10,8, Dél-Dunántúlon 9,8 százalékos volt a növekedés. A legtöbb turistát vonzó Közép-Magyarországon 8,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, de még a második legrosszabb érték is 3,5 százalék volt Közép-Dunántúlon.

Ha nem a növekedést hanem, a nyers számokat nézzük, akkor a Balaton még mindig a második legtöbb turistát vonzó régió Budapest és környéke után: az összes vendégéjszaka 21,1 százaléka "csapódik le" itt.

Ez ugyanakkor mit sem változtat azon a tényen, hogy a tó lényegében semmit sem tudott hozzátenni a turizmus bővüléséhez az idén, ami önmagában is szomorú. A számok akár azt is jelenthetik, hogy a balatoni vendéglátósoknak túl kell lendülniük azon, hogy a tó önmagában elég vonzerőt jelent és lépni kell a magasabb színvonalú kulturális vagy gasztronómiai programok felé.