Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelintézetek összevont mérlegének júliusi adatai alapján készült összefoglalóból kiderül, hogy a változások egy része a késedelmes devizahitelek forintra váltására vezethető vissza, amelynek összege július folyamán megközelítőleg 2,4 milliárd forint volt. A forintra átváltott késedelmes devizahitelek 25 százalékát a hitelintézetek elengedték, így a forinthitelek tranzakcióját az említett konverzió megközelítőleg 1,8 milliárd forinttal növelte. A forinthitelek tranzakciós növekménye tartalmazza továbbá a gyűjtőszámla hitelek folyósítását is, e konstrukció hatása azonban még nem jelentős - fűzte hozzá jelentésében az MNB

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 8,9 milliárd forinttal csökkent, forintbetétekben 28,3 milliárd forint nettó betétkivonás, míg a devizabetétekben 19,4 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.
A nem pénzügyi vállalatok forinthitel állománya 47,6 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 83,4 milliárd forinttal csökkent kizárólag a tranzakciókat figyelembe véve. A tranzakciók eredőjeként a vállaltok hitelállománya 36,1 milliárd forinttal mérséklődött a kötvényállomány minimális 0,3 milliárd forintnyi változását is számolva.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 105 milliárd forinttal nőtt, 51,1 milliárd forintbetét és 54 milliárd forint nettó devizabetét elhelyezés eredményeképp.