A kormány elismerte, hogy több mint 160 ezer ember maradt ki a közszféra béremeléseiből az utóbbi tíz évben - írja a  Népszava. A munkavállalók érdekeit képviselő szervezetek vezetői közül többen is megerősítették a Népszavának, hogy a nemzetgazdasági tárca ágazatonként összesítette azoknak a műszaki, technikai és adminisztratív területen dolgozóknak a létszámát, akik legfeljebb a kötelező minimálbér-emelést kapták meg az utóbbi évtizedben.

Boros Péterné, az MKKSZ közalkalmazotti szakszervezet elnöke fontos előrelépésnek nevezte a felmérést és arra is emlékeztetett, hogy három lépcsős - a minimálbér évenkénti emelésére épülő és a szakképzettség után járó garantált bérminimum után a diplomás minimálbér bevezetését tartalmazó - javaslatukat sem utasította el a kormány.

A kabinet ugyanakkor nem kínált konkrétumot sem a 160 ezer minden emelésből kimaradt dolgozó béremelésének mértékére, sem pedig a teljes közszféra további bérrendezésnek módjára vagy százalékára. Ezekre nincs költségvetési fedezet, ezért a gazdasági tárca képviselői az érdekvédőktől kértek javaslatot az elvárt mértékre, hogy lobbizni kezdhessenek a pénzért kormányon belül.

Az MKKSZ vezetője úgy fogalmazott: a türelmüket és megegyezési szándékukat megmutatták, amikor az önkormányzatoknál hónapok óta tartó sztrájksorozatot felfüggesztették, de ha a kormány részéről nem látják a béremelés szándékát, készek folytatni a tiltakozó akciókat. Más szakszervezeti vezetők sem riadnának vissza ilyen megmozdulásoktól.

A fotó forrása: Pixabay