A KSH  friss adatai szerint októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,7, a belföldi vendégeké pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a szálláshelyek vendégforgalma összességében 6,4 százalékkal emelkedett.

A növekedés markáns, a belföldi vendégek számában tíz százalék feletti növekedés figyelhető meg. Ezt azt mutatja, hogy a belső keresleten és a fogyasztáson alapuló növekedés lesz a domináns 2015-ben - véli Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

Az NGM szerint az októberi bővülést az őszi tanítási szünet és az azt megelőző hosszú hétvége is segítette, de az ágazat tartósan jó teljesítményéhez járulnak hozzá egyebek mellett a megvalósuló turisztikai fejlesztések, a szolgáltatások minőségének javulása és a Szép-kártya is.

A KSH számai szerint a külföldi vendégek 1 millió 10 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 2,7, az általuk eltöltött éjszakáké 1,7 százalékkal nőtt. A legnagyobb forgalmat adó küldő országok közül az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Csehországból 24, 10, illetve 7,8 százalékkal több, míg Oroszországból, Németországból és Ausztriából 9,8, 2,5, valamint 2 százalékkal kevesebb vendég érkezett az előző év októberéhez képest.

A belföldiek 940 ezer vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké egyaránt 12 százalékkal nőtt. A belföldiek 78 százalékát fogadó szállodákban a vendég­éj­szakák száma az átlaggal lényegében megegyezően, 12 százalékkal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56 százalékos volt, ami 3,4 százalékponttal több a múlt évi­nél. Az öt- és a négycsillagos egységek, továbbá a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő (77-67, illetve 67 százalékos) volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 328 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 9752 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) 16 922 forint volt. A bruttó átlagár 11, a kiadható szobára jutó szállásdíj pedig a kapacitáskihasználtság javulásával még ennél is na­gyobb mértékben, 16 százalékkal emelkedett.