2017. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 4,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,3 százalékkal (1,4 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingekben stagnált, a többi szállástípusban nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka közel hattizedét realizáló Budapesten 6,4 százalékos volt a bővülés. A Balatonnál 9 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.
  • A belföldi vendégek száma 3,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót. A Balaton és Dél-Dunántúl kivételével a turisztikai régiókban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák több mint ötödét a Balatonnál, 17 százalékát a Budapest-Közép-Dunavidék régióban regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek. (Kiderült, mi lesz a Hotel Ezüstpart sorsa.)
  • A szállodák szobakihasználtsága 2,9 százalékponttal, 65,9 százalékra nőtt.
  • A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 7,6 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 19 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 18 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal magasabb volt az előző év szeptemberinél.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,8 százalékkal többet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 2143 szálláshelyen, köztük 880 szállodában fizethettek a vendégek.

 

QP | Quality Placement

2017. szeptember 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

 

  • Hazánkban az előző év azonos időpontjához közel hasonló számú, 3075 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma 0,5 százalékkal csökkent, de így is meghaladta a 88 ezret.

 

2017. január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,8 százalékkal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,7 százalékkal (11,8 millió), a belföldi vendégek 4,9 százalékkal több (11,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 60,5 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 354 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal nőtt, és meghaladta a 215 milliárd forintot.