Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabály értelmében a jogutódlás kiterjed a vagyoni jogokra és kötelezettségekre, a feladatellátáshoz szükséges ingatlanokra és ingóságokra, a feladatokat ellátó munkavállalók átvételére, és a feladatellátáshoz szükséges költségvetési források felhasználására.

Szombattól a megszűnő szervezetek már nem szerződhetnek beruházásra, felújításra, nem vehetnek föl munkavállalókat, csak a jogutód jóváhagyásával. A megszűnő háttérintézmények munkavállalóinak kormányzati szolgálati jogviszonya megmarad, ha a jogutód minisztérium vagy központi hivatal, illetve állami szolgálati jogviszonnyá alakul át, ha a jogutód kormányhivatal vagy a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság. Nem érinti a változás a munkaviszony időtartamát, valamint a munkáltatói kölcsönt sem.
A megszűnő háttérintézmények által indított közbeszerzéseket a jogutódok folytatják.

A rendeletben részletezik, hogy a december 31-én jogutódlással megszűnő kormányzati háttérintézményeknek mely államigazgatási szerv lesz a jogutódja.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztusban - beszámolva a kormány döntéséről - úgy nyilatkozott, hogy szeptember elsejével megszűnik 14 háttérintézmény, január elejével átalakul mintegy 40, és jövő tavasszal is folytatódik a folyamat.