Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A már elfogadott 2018-as költségvetés szerint januártól 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A szabály szerint az emelésnek pont akkorának kell lennie, amekkora inflációval számol abban az évben a kormány - olvasható a portálon.

Ezt idén pont nem sikerült eltalálniuk: először 0,9 százalék alapján tervezték végül 1,6 százalékos emelésben részesültek az idősek év elején.

Már erről a számról is tudni lehetett az év elején, hogy kisebb, mint amekkora a valós infláció lehet. Ezért most novemberben kiegészítést kapnak a nyugdíjasok, úgy, mintha az év elejétől kezdve eleve 2,4 százalékkal számolt volna a kormány.

Erre jövőre valószínűleg nem kerül sor. 2018 januárjában ugyanis 3 százalékot adnak minden nyugdíjasnak, ám közben egyre több jelzés érkezik arról, hogy az infláció ez alatt maradhat. A jegybank szerint például 2,5 százalékra lehet számítani - derült ki az ősz elején publikált inflációs jelentésből.

Időközben még több friss adat áll rendelkezésre, ezért a monetáris tanács most olyan jelzéseket küldött, amelyek alapján még alacsonyabb - 2 százalék körüli - lehet az infláció 2018-ban. A dinamikus bérkiáramlás árfelhajtó hatását ugyanis ellensúlyozza a munkaadók közterheinek csökkentése, valamint a mérsékelt importált infláció.

Az mfor.hu szerint mennyiben a jegybanknak lesz igaza, és az infláció valahol 2-2,5 százalék között alakul az előttünk álló periódusban, akkor viszont - a jogszabályok szerint legalábbis - biztos nem lesz szükség jövő év végén a nyugdíjak kiegészítésére.