Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A külkereskedelmi mérleg többlete áprilisban 526 millió euró (140 milliárd forint) volt, az egyenleg 131 millió euróval (26 milliárd forinttal) javult az előző év azonos időszakához képest a KSH előzetes becslése szerint.


A vártnál jobb lett az előzetes KSH adat, de ennek pozitív hatása most nem látszik egyéb nemzetközi és hazai események - költségvetés alakulása és az euró gyengülése - miatt - mondta Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Ettől eltekintve az adat jó a forintnak és az ország finanszírozására is kedvező hatású - tette hozzá.


Az elemző szerint az előzetes adatban látszik annak a hatása, hogy Németország többet tud felvenni a magyar kivitelből. Erre ugyan némi hatással lehet a nemrég bejelentett német megszorítás, de ezt ellensúlyozhatja a gyenge euró is.


Az év egészét tekintve a CIB kedvező folyamatokkal számol. Jobbágy szerint a második félévben az import oldal is erőre kaphat, ugyanakkor a fogyasztás élénkülése (ami az import oldal összeomlásának fő oka volt) is lassan javulhat. Az import összeomlásától származó hatásokkal viszont most már nem kell számolni - jegyezte meg.


A CIB, bár a 2009-es érték alatt, de még így is jelentős többletet vár az év egészét tekintve. A jelenlegi várakozásaik szerint 3,7 milliárd eurós aktívummal számolnak erre az évre, ami még így is nagyon erős teljesítmény - emelte ki Jobbágy.




A KSH előzetes áprilisi adata felülmúlta Árokszállási Zoltán várakozásait is. Az Erste Bank elemzője a most közölt 526 millió eurós aktívummal szemben 462 milliós többletre számított.

Árokszállási úgy véli, hogy ezek a pozitív folyamatok a külkereskedelemben egész évben fennmaradnak, igaz az év második felében az export növekedésének lassulására, de a belső fogyasztás lassú élénkülésére számít.

Mint mondta, az Erste Bank az év egészére masszív külkereskedelmi többletet vár, a tavalyi 4 milliárd euró után idén 4,3 milliárd euróval számolnak.

A KSH adat a Takarékbank várakozását is felülmúlta, a pénzintézet elemzői 476 millió eurós aktívummal számoltak áprilisra.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője - aki szintén az export lassulását várja az év második felében - megjegyezte, hogy a külkereskedelmi adat - az infláció mellett - a magyar gazdaság olyan paramétere, ami biztosan kedvezően alakul az idén. Itt nincsenek negatív kockázatok - tette hozzá.

A folyamatokat tekintve nincs nagy meglepetés - jegyezte meg a Takarékbank elemzője. Ahogy az várható volt, a 2009-es mélypont után emelkedő ágba került mind az import, mind az export.

A trendet tekintve Magyarországon is folyamatossá válhatnak a készlet feltöltések, amelyek ugyan ronthatják a mérleget, de nem jelentősen. Az év egészét tekintve a mérleg biztosan pluszban lesz, a Takarékbank a 2009-es 4 milliárd eurós többlet után erre az évre körülbelül 5 milliárd eurós növekedéssel számol.