A PSZÁF ügyfélbejelentés nyomán, hivatalból indított eljárást. A vizsgálat megállapítása szerint - mint azt szerződések is bizonyítják - a magánszemély számos nehéz helyzetben lévő, végrehajtási eljárás előtt álló, hitelképtelen állampolgárnak adott kamat fejében több százezer és több millió forint közötti összegű magánkölcsönöket, jelentős kamat fejében.

A felügyelet a mostani esetet megelőzően 2009-ben és idén összesen 8 magánszemélyt bírságolt meg és tiltott el hasonló tevékenységek végzésétől: Nagy Jánost (2009. március, 6 millió forint bírság), Szabó Richárdot, Klein Sándort, Zelei Csabát, Matyók Attila Lászlót (2009. szeptember, 5, 5, 10 és 20 millió forint bírság), Horváth Bélát (2009. november, 5 millió forint bírság), Szentgyörgyi Attilát (2010. április, 2 millió forint bírság), illetve id. Bíró Zsoltot (2010. május, 20 millió forint bírság).

A bírságok mértékének meghatározásakor a felügyelet figyelembe veszi többek között az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát és a jogosulatlan tevékenység időtartalmát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít el és késedelmi pótlékot szab ki.