A parlament honlapján megjelent ellenzéki határozati javaslata szerint az ÁSZ ellenőrizné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi és idei gazdálkodását, ingatlanvásárlásait, alapítványi támogatásait és kommunikációs költéseit - írja a Hír24. Az ügy ellenzéki koalíciót eredményezett, az előterjesztést ugyanis Burány Sándor (MSZP), Szakács László (MSZP), Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsa (független) és Hegedüs Lorántné (Jobbik) jegyzi.

A számvevőknek január végéig kellene elkészülniük a jelentéssel. Addig, amíg azt az Országgyűlés nem fogadja el, az MNB-nek fel kellene függesztenie minden törvényben nem szereplő tevékenységét, amelyekre most milliárdokat költ.

"А Magyar Nemzeti Bankról az elmúlt hetekben számos hír jelent meg, amelyek szerint а jegybank százmilliárdokat költ olyan célokra, amelyek nem tartoznak а jegybank alapvető feladatai körébe. Így egyebek mellett kiderült, hogy аz MNB 200 milliárd forintot adományozott öt alapítvány részére, 90 milliárd forintos keretet hagyott jóvá ingatlanvásárlásra és felújításra, amelyből eddig а jegybank 18 milliárd forintot költött egy irodaház (Eiffel téri irodaház) és 415 millió forintot költött egy vidéki kastély megvásárlására" - írják a képviselők a határozati javaslat indoklásában.

"А jegybank alapvető feladatainak ellátásához nem kapcsolódó célokra kifizetett közpénzek nagysága, valamint az а tény, hogy а jegybanknál hónapok óta nem működik а folyamatos tulajdonosi ellenőrzést végző felügyelőbizottság, szükségessé teszik, hogy az Országgyűlés felkérje az Állami Számvevőszéket - mint az Országgyűlés gazdasági és pénzügyi ellenőrző szervét, amely ellenőrzéseit törvényességi, célszerűségi és eredményességi szempontok szerint végzi -, hogy soron kívül végezze el а Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásának és az alapvető feladatainak körébe nem eső tevékenységének ellenőrzését, és а tapasztalatairól 2015. január 31-ig tájékoztassa az Országgyűlést" - olvasható az előterjesztésben.