Az egészségügyi szervek 2011. január 1. és november 23. között  30 200 kanyarós esetről szereztek tudomást az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagországaiban. A megbetegedettek közül közel ezer főnél fordult elő súlyos szövődmény, nyolc személy meghalt (Franciaország hatan, Németországban és Romániában egy-egy fő).

A betegség előfordulása idén a legnagyobb problémát Franciaországban (14 424 beteg), Olaszországban (4549) és Romániában (2572)  okozta, de nagy volt az esetszám Spanyolországban és Németországban is. 2010-ben Bulgáriában és Franciaországban fordult elő a legtöbb megbetegedés.

A betegség gyakorlatilag Európa minden országában problémát jelent, kivéve Ciprust, Izlandot és Magyarországot. A két szigetország a csökkenő turizmus következtében egyébként is kevésbé veszélyeztetett, Magyarországon a tíz éve fennálló kanyarómentesség az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend következetes végrehajtásának köszönhető. Minden híreszteléssel ellentétben a fertőző betegségek közül a védőoltással megelőzhetőeket - köztük a kanyarót - meg lehet állítani a határon - hangsúlyozza az ÁNTSZ.

Erre a legjobb példa a Romániában zajló kanyaró járvány. Romániában a legtöbb megbetegedés éppen a hazánkkal szomszédos területeken fordul elő, de hazánkban a szinte teljes átoltottság miatt eddig nem fordult elő megbetegedés. Ukrajnában - a védőoltási rend ingatag mivolta miatt - szintén gyakoriak a járványok. Egymás után érkeznek a bejelentések a megbetegedésekről (Kijev, Rosztov, Perm), legutóbb pedig Ivanofrankovszkban találtak 71 esetet. Fontos tudni, hogy Magyarországon a védőoltási fegyelem fellazulása veszélyeztetné a járványügyi biztonságot is! - közölte at ÁNTSZ.