Bár az autópályák számítanak a legbiztonságosabb útvonalnak, a fizikailag is elválasztott sávok miatt, ám sokan azt gondolják, kevés figyelem és összpontosítás kell a szabályos közlekedéshez, de néha éppen ez a hátránya - mondta az InfoRádiónak Kiss Csaba, a  Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Osztályának vezetője.

Szerinte kánikulában tompulhat a sofőrök figyelme, ezért sokkal hosszabb lehet a reakcióidő. "Komolyabban kellene venni az autópályán való közlekedést, mint sokan teszik" - tette hozzá.

Az autópályán az előzések lehetnek problémásak. Kiss Csaba szerint úgy kell előzni, hogy minél nagyobb legyen a sebességkülönbség. A gyorsabban haladó járművek közé megfelelő sebességgel kell kimenni annak érdekében, minél hamarabb meg lehessen előzni a lassabb autót. "Nem biztos, hogy szerencsés egy nagy sebességgel, függetlenül attól, hogy szabálytalanul, közlekedő jármű elé kimenni és minimális sebességkülönbséggel megelőzni az előttünk haladót" - tette hozzá.

Kiss Csaba közölte: "Ha meglátnak egy rendőrautót vagy egy sebességmérőt, annak vannak hatásai, visszafogják magukat az autóvezetők, de ha csak emiatt tartják be a szabályokat, az régen rossz. Sokkal fontosabb az, hogy rugalmasan, a forgalom ritmusának megfelelően közlekedjünk!" (További részleteket az inforadio.hu-n olvashat.)