Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DJIA és a Nasdaq 0,2, az S&P 500 0,1 százalékkal előző napi záróértéke alatt landolt, a korrekció hatására a nap nagy részében egy százalék feletti emelkedést jelző főbb európai indexek is szerényebb, 0,5-0,8 százalékos pluszt regisztráltak zárásban.


A hét mérlege - a szeptembert az év legrosszabb hónapjaként számon tartó tőzsdei legendáriumok tükrében - rendkívül bíztató: a legnagyobb európai részvények forgalmát követő FTSEurofirst 300-as index 11 havi csúcsra emelkedett, az S&P 500 pedig közel 3 százalékos pluszban zárta a rövid hetet.

Annak ellenére, hogy péntek délutánra megfogyatkoztak a rallyt korábban tápláló momentumok - az olaj hordónkénti jegyzése újra 70 dollár alá mérséklődött, a dollár pedig 1,46 fölött zárt az euróval szemben, tovább drágítva az inflációs menedékül szolgáló arany árfolyamát.


Míg Európában a - Goldman Sachs által pénteken vételre ajánlott - bányaipari szektor mellett a bankpapírok is jól szerepeltek, a tengerentúli korrekció ezt a szektort sem kerülte el, bár a FedEx piaci várakozásokat felülmúló előrejelzése, miszerint első negyedéves eredménye akár a részvényenkénti 58 centet - a tavalyi bázisidőszakban elért profit felét - is megütheti, optimizmusra adhatott volna okot.

A befektetők figyelmen kívül hagyták a michigani egyetem hangulatjelentését is, amely a várakozásoknál nagyobb mértékű javulásról számolt be a lakosság körében, s a bankszektor indexét 1 százalékkal nyomták alább.


Szakértők úgy vélik, amíg a dollár nem kap erőre, a szeptemberre várt korrekció sem kezdődhet meg, hiszen a befeketők a gyenge dollárból inkább a kockázatos részvénypiaci eszközökbe, illetve az aranyba menekülnek, felfelé hajtva az árakat.