Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az állami és önkormányzati bürokrácia erőteljes lenyesésével, a munkát terhelő adók és járulékok további csökkentésével Magyarországnak a régió versenyképességi rangsorának dobogójára kell fellépnie egy erős Fidesz-kormány intézkedései nyomán.

A munkaadói szervezet szerint Magyarországnak az állami újraelosztás szintjét a jelenlegi közel 50 százalékról 40 százalékra, a 39 százalékos adócentralizációt 32-33 százalékra szükséges csökkentenie ahhoz, hogy a régiós versenyképességi rangsor dobogójára felléphessünk, s ezáltal megtarthassuk piacainkat, és új munkahelyek létesüljenek - mondta Futó Péter.

Az MGYOSZ elnöke egyetért Orbán Viktorral abban, hogy hosszabb távon akár egy millió új munkahely születhet, de "ennél is fontosabb a jelenlegi munkahelyek megőrzése, amiben a gyáriparosok partnerei a kormánynak".

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc egy, a gazdaságot talpra állító, versenyképes adórendszer fontosságát emelte ki.

Dávid Ferenc közölte: a VOSZ azt kívánja a felálló új kormánytól, hogy gyorsan cselekedjen, s mivel ebben a ciklusban nem kell egyeztetni koalíciós partnerrel, nincs ok a késlekedésre.

A VOSZ álláspontja szerint az új kormánynak az üzleti szféra érdekeinek figyelembe vételével kell cselekednie, s intézkedéseivel a termelést, a munkahely teremtést, a hazai kis- és középvállalkozások fellendítését kell szolgálnia - jelezte a főtitkár. Ehhez hozzátette azt is, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások segítésében a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia az állami támogatású, kedvezményes hitelt biztosító Széchenyi-kártyának.

A vállalkozásokra építő gazdaságpolitika fontosságát hangsúlyozta az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) is. Szűcs György elnök hangsúlyozta: Európában a kis- és középvállalkozásokra úgy tekintenek, mint a kulturális és gazdasági közösség alapjára. Az IPOSZ pedig az európai kis- és középvállalkozói szervezet tagjaként ezt a szemléletet közvetíteni tudja.

Az IPOSZ elnöke szerint a magyar családi és kisvállalkozásoknál is meg kell nyilvánulnia az Európai Unió 2020-ig szóló kis- és középvállalkozások fejlesztési folyamatának, hiszen Magyarország az európai gazdasági közösség része, és nem maradhat ki az uniós pozitív folyamatokból.

Ugyancsak a kis- és középvállalkozások élénkítéséről beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László szerint a leendő kormánynak törekednie kell arra, hogy élénkítse a gazdaságot, a kis- és középvállalkozásokat, és szorítsa vissza a korrupciót, csökkentse a bürokratikus terheket.

A kamara elnöke megfogalmazta: a leendő kormány elsődlegesen arra koncentráljon, hogy a gazdasági növekedésből megtermelt javakra építsen, és ne pedig a gazdaságból kivont forrásokra. Az uniós forrásokból nagyobb arányt kellene a gazdaságfejlesztésre juttatni. A vállalkozások azt is szeretnék, hogy működő államigazgatás legyen, és véget érjen az utóbbi időt jellemző "béna kacsa" állapot - mondta Parragh László.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy a választás eredménye feljogosítja a Fideszt, hogy felelősséget vállalva markáns gazdaságpolitikát hajtson végre. Az iparszövetség ügyvezető társelnöke szerint a magyar gazdaság gondja a rossz foglalkoztatási szerkezete, azaz a munkaképes lakosság 44 százaléka nem végez láthatóan munkát.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltjének kijelentésére utalva, hogy 10 éven belül 1 millió munkahelyet hoznak létre, Vadász György kijelentette: ez a hazai kis- és középvállalkozások fejlődésének támogatása nélkül nem valósulhat meg.

Vadász György elmondta, hogy szükség van a vállalkozások adminisztrációs terhének csökkentésére. Utalt arra, hogy vállalkozásokat érintő adminisztrációs teher Magyarországon a GDP 6,8 százalékát teszi ki, és csak erős politikai háttér győzheti le az "íróasztali bürokráciát". A Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke kiemelte: meg kell teremteni a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozását végző intézményrendszert.