Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján 5,6 százalékos visszaesés volt várható, szemben az előző havi 5,3 százalékos csökkenéssel.

A termelés volumene az év első tíz hónapjában 1,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,9 százalékos csökkenést mutatott.

Részletes adatok közzététele az előzetesen jelzett időpontban, december 12-én várható.

Az ipari termelés júniusban váltott csökkenésbe: májusban a kibocsátás az egy évvel korábbit a munkanapokkal kiigazított adatok szerint még 4,7 százalékkal múlta felül, az első öt hónap többlete 6,9 százalék volt.

A megrendelési állomány apadása, a termelői árak szabadesése, valamint a gazdasági szereplők növekvő bizalmatlansága is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ipari termelés a vártnál nagyobb mértékben csökkenjen októberben - vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Tovább rontotta a hazai ipar teljesítményét, hogy az elmúlt egy hónapban számos gyár jelentette be: termelését visszafogja, a válság ellen pedig leépítésekkel védekezik. Ezek a bejelentések egyúttal azt sugallják, hogy az elkövetkező időszakban további teljesítmény-csökkenésre lehet számítani.

A külkermérleg legutóbbi megbillenését, amelyet export visszaesése okozott ellensúlyozhatja a hazai kereslet várható csökkenése - tette hozzá a szakértő.


Suppan szerint az év végén, illetve a jövő év első negyedévében akár kétszámjegyű visszaesést is regisztrálhat a KSH az ipari termelésről szóló adatsorában, ez egyúttal arra kényszerítheti a kormányt, hogy a gazdasági növekedésről szóló előrejelzését tovább rontsa.