A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent alkotmánybírósági határozat előzménye az, hogy az  Országgyűlés 2022. október 3-i ülésnapján elfogadta a büntetőeljárási törvény módosítását. A törvényt azonban nem hirdették ki, hanem - a kormány javaslatára - az Országgyűlés az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult. Azt kérte, az AB vizsgálja meg, hogy új szabályok nem sértik-e az Alaptörvényben megfogalmazott, az ügyészséget megillető vádmonopólium elvét. Ennek a kérelemnek tett eleget az AB, amikor kimondta, hogy a szóban forgó szabály alkotmányos.

A parlament az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében változtatott a büntetőeljárás menetén: korrupciós ügyekben már nem csak az érintettek kérhetnek felülvizsgálatot, hanem bárki.

A jövőben egyes korrupciós ügyekben már nem csak az érintettek élhetnek a vádkikényszerítés eszközével. Bárki a bíróságon kérhet felülvizsgálatot, ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség elutasítja egy büntetőeljárás lefolytatását. A nyomozási bíró pedig felhatalmazást kap a büntetőeljárás megkezdésének vagy folytatásának az elrendelésére.

A büntetőeljárási törvényt 136 igen szavazattal, 7 ellenvoks és 14 tartózkodó szavazat mellett az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében módosította az országgyűlés azt követően, hogy Magyarországgal szemben eljárás indult az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszer alapján.

Ilyen még nem volt a magyar jogban

A magyar szabályozás történetében új, a magyar büntetőeljárásban eddig ismeretlen mechanizmust vezetnek be. A javaslat bevezeti a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény kategóriáját is.

Az Európai Bizottság kérésére lépcsőzetes eljárási rendet alakítanak ki, az első körben kizárólag a feljelentő és a sértett számára biztosítják a lehetőséget arra, hogy felülbírálati indítványt nyújtsanak be, a rajtuk kívüli kör csak a második körben teheti ezt meg, amennyiben a feljelentő vagy a sértett nem éltek korábban ezzel.

Bővül a bűncselekményi kör a hivatali vesztegetés és annak elfogadásának legenyhébb eseteivel is, valamint a versenykorlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűncselekmény valamennyi esete is az új speciális eljárás alá tartozik majd. Szintén bővítik az eljárás kezdeményezésére jogosultak körét és a benyújtási határidőt, a bírósági eljárási szakaszban pedig kérhető költségkedvezmény, azaz pártfogó ügyvéd kirendelése.