Az Országgyűlés december 11-én fogadta el "a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről" szóló törvényt. Ezzel egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől, írta korábban az MTI.

"Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról. Néhányan azt vizionálták, hogy 700 ezer ember eshet ki az egészségügyi ellátó rendszerből - írta közleményében Áder János köztársasági elnök, aki minderre tekintettel megírja azt is, mi az igazság az új szabályozással kapcsolatban.

Az igazság az, hogy szándékosan nem fizetnek

Áder János szerint "az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik - közülük nem kevesen szándékosan - nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben. Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek - és csak azok -, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak" - írta Áder János közleményében.

"Az új szabályozás alapján teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést sem, erre továbbra is mindenki jogosult marad.

Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik - különösen advent idején - indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben" - írta a köztársasági elnök, aki mindezekre tekintettel szerdán elrendelte a törvény kihirdetését.

Többen kérték Ádert, ne írjon alá

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizettetni, és elfogadható a fizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása, azonban ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem - közölte korábban a Magyar Orvosi Kamara, amely azt kérte a a köztársasági elnöktől, hogy a megszavazott tb-törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) a törvény visszavonását követelte, és kérte Ádert, ne írja alá a jogszabályt, amely szerintük embertelen és sárba tiporja a szolidaritást. A szakszervezeti szövetség szerint ezzel csaknem félmillió embertől vonnák meg az orvosi ellátást. A törvény a beteget az orvos ellen, a munkavállalót a munkáltató ellen, az egészséges embert a beteg ellen fordítja - írták közleményükben.

A kormány a jogszabály előkészítése során sem az orvosi kamarát, sem a szakszervezeti szövetséget nem kereste meg, az MSZSZ szerint a kormány "szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte" a szándékait.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere kedden egy Facebook-posztban kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott tb-törvényt, mivel szerinte - az ellenzéki pártok, a MOKK és az MSZSZ kritikáival együtt értve - a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe országszerte, így Budapesten is. Ez egy rossz döntés, van még mód a korrigálására - idézte Karácsonyt az Index.