Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazólapot 307 képviselő vette fel. A 302 érvényes voks közül Áder János 262-őt kapott, negyvenen nemmel szavaztak. Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik vett részt a szavazásban, a párt korábban azt közölte, hogy képviselői nemmel voksolnak.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Áder János letette államfői esküjét.

Áder János május 10-én lép hivatalába, ő lesz az ötödik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Az ellenzékből a szocialisták és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független politikusok kivonultak az ülésteremből, az LMP és a Jobbik képviselői viszont jelen voltak.

Az MSZP már korábban jelezte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, képviselői a szavazólapot sem veszik fel. A szocialisták ezt azzal indokolták, hogy Áder János személyében pártpolitikus a kormányoldal államfőjelöltje.

Az LMP alapvetően nem bojkottálta a parlament munkáját, részt vett az ülésen, a szavazólapokat viszont nem vette fel, és nem adott le voksokat - mondta a szavazás előtt az MTI-nek Jávor Benedek. A frakcióvezető szavai szerint erről azért döntöttek, mert a jelölési folyamatot abszurdnak tartják, ugyanis az LMP véleménye szerint az a megcsúfolása volt annak, ahogy egy köztársasági elnököt jelölni kellene. Hozzátette, azt viszont nem vonják kétségbe, hogy Áder János "ennek a burleszknek a végén" Magyarország jogszerűen megválasztott köztársasági elnöke lesz.