Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak Áder János az alapítója, kuratóriumi tagja Martonyi János korábbi külügyminiszter, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő.

Az alapítványt abból az összegből hozta létre Áder, amit a Magyarországról kivándorolt és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektormérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt Magyarország népének javára. A kuratórium elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter lett.

Áder elmondta, hogy erős ösztönzést adott ahhoz, hogy végül klímavédelmi alapítványra fordítsák a pénzt, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcs után többen is biztatták a munka folytatására. Az pedig szerinte adta magát, hogy Martonyi Jánost is felkérje, mivel nemzetközi tapasztalata, jogi tudása és a téma iránti érdeklődése megkérdőjelezhetetlen. Hasonló okokból lett tag Vizi E. Szilveszter is, aki a tudományos világban meglévő kapcsolatai és a Friends of Hungary-ban szerzett tapasztalatai miatt vált érdemes a felkérésre.

A legtöbb globális kockázat közvetve vagy közvetlenül összefügg az emberi tevékenységgel, ezért indokolt azt vizsgálni, mit lehet tenni ezek megelőzésére. Felhívta a figyelmet arra, a klímaváltozás összefügg a természeti katasztrófákkal, terrorizmussal, migrációval. Kitért arra, biztos abban, az alapítvány segítségével hozzájárulhatnak a globális kockázatok, a klímaváltozás hatásainak leküzdéséhez - mondta el Martonyi a bejelentésen.

A magyar köztársasági elnök rég óta beszél a klímavédelem fontosságáról, mert szerinte katasztrófa jön, ha az emberiség nem lép időben. A népességnövekedés miatt 2050-re ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége az emberiségnek, ami a környezet egyre nagyobb kihasználásával jár, nőhet a légszennyezettség és a károsanyag-kibocsátás.

A légkörben található széndioxid 50 százalékát nyelik csak el az óceánok és az erdők. A légszennyezés miatt 3,5 millió ember hal meg évente.