Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összes, 339 kérelem kevesebb mint egy százalékát jelenti, hogy az idén eddig két fő részesült kegyelemben - derül ki az Igazságügyi Minisztérium féléves összesítéséből.

Az adatsor szerint 2002 óta összesen 15 004 kegyelmi döntést hozott az államfő, az igazságügyért felelős tárcavezető felterjesztése nyomán, ebből 14697 volt az elutasító döntés - írta a napilap.

Míg 2008-ig minden évben több mint ezer elítélt próbálkozott ezzel az eszközzel, azóta ezt a számot egyszer sem lépték át kérvényezők. A negatív rekordot ebből a szempontból a tavalyi esztendő jelentette, amikor csupán 495-en fordultak - közvetve - a köztársasági elnökhöz, aki azonban huszonkét esetben jutott arra, teljesíti a kérést, s 473 elutasító határozatot hozott.

Az átlagos "kegyelmi arány" két százalék, ám e tekintetben is voltak kiugró esztendők az igazságügyi tárca beszámolója alapján. Például éppen 2016, amikor a kérelmezők négy és fél százaléka járt sikerrel, míg 2010-ben és 2014-ben ez az arány nem érte el az egy százalékot.