Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áder kedden Dohában megbeszélést folytat Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel, Katar Állam emírjével és Abdalláh bin Nászer bin Kalifa Ál Száni sejkkel, katari miniszterelnökkel és belügyminiszterrel, valamint találkozik a katari magyar kolónia tagjaival.

Katarral 1990-ben létesített nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Magyarország. A dohai magyar nagykövetség 2003 óta működik. A KEH háttéranyaga szerint a gazdasági kapcsolatokban sok a kihasználatlan lehetőség, amely iránt a magyar vállalatok érdeklődése érezhetően növekszik. Magyarország katari importjának értéke 2013-ban mindössze egymillió dollár volt, exportjáé pedig 25 millió dollár. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a rekordévnek számító 2012-ben is alig haladta meg az 58 millió dollárt (ebből 50 millió volt a magyar export értéke). A 2012-es magyar kivitelnek a gázturbina-alkatrészek (16,9 millió dollár) és a mobiltelefonok (9,8 millió dollár) voltak a legfontosabb elemei.

A magyar aktívum immár állandónak tekinthető. A kétoldalú kereskedelmi és vállalatközi kapcsolatok fejlesztése érdekében 2013 májusában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzletember-delegációja találkozott potenciális partnerekkel, és budapesti látogatásra hívta meg a Qatar Businessmen Association tagjait. 2012 januárjában a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, 2013-ban pedig energetikai együttműködési egyetértési szándéknyilatkozatot, illetve gazdasági, üzleti és műszaki együttműködési megállapodást írtak alá a két ország képviselői.

A katari magyar kolónia létszáma folyamatosan nő, mára meghaladja a 300 főt. Tagjai általában magasabb képzettséget megkövetelő állásokat töltenek be, és Katar számára is kiemelten fontos nyugati szakértői jelenlétet erősítik. Magyar államfő még nem járt Katarban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2009-ben tárgyalt Dohában, előtte pedig 2003-ban Szili Katalin házelnökként járt az Öböl-menti országban.