A kormány a 300 százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatnák a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát - írja a Népszava a parlament Törvényalkotási bizottsága elé terjesztett módosító javaslat alapján. A parlamenti szokásjog szerint a javaslatot a Fidesz-frakció megszavazza a kormány előterjesztését.

A kormány a 2022-es adócsomagjában eredetileg arra tett javaslatot, hogy az alapítványokat támogató cég adóalap-kedvezménye 50 százalék lehetne, vagyis az adományozott összeg felével csökkenhette volna adóalapját. Ezt az összeget emelnék az adományozott összeg 300 százalékára, de maximum a nyereség összegéig lehetne az adót csökkenteni.

A társasági adó felajánlására példa a sporttaózás. A sportegyesületeknek nyújtott támogatás a költségvetésnek évente százmilliárd forintos kiesést jelent, miközben vannak egyesületek, amelyek a bevételt részben fiktív kiadásokra számolják el, illetve a kapott pénz egy részét zsebbe visszafizetik az adományozóknak.