Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre népszerűbbek az online megoldások; idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online az adóhivatalhoz, ez tíz százalékos növekedés 2020-hoz képest. A járvány idején a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és a civilszervezeteknek. Az online kitöltés egyszerűsége mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy most többen rendelkeztek az adójukról - közölte a politikus.

A minisztériumban úgy látják, hogy az online megoldásokra a családok és a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény.  Március 15. és május 20. között az adóhivatal e-szja honlapja lehetett az egyik legkeresettebb oldal Magyarországon, a csaknem ötmillió látogatás 2020-hoz képest 17 százalékos növekedés. Valami azonban nem változott: még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatokra a döntést. A tavalyi évről szóló elszámolások több, mint negyede, mintegy 700 ezer bevallás az utolsó tíz napban érkezett az adóhivatalhoz - közölte Tállai András.

A nyilatkozatok kitöltőit segíti az, hogy az adóhivatal honlapján megtalálható azoknak a civilszervezeteknek a listája, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. A civilszervezeteket segíti, hogy már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van. Az egyszerűsítés az egyházi egyszázalékos rendelkező nyilatkozatokat is érinti, hiszen már nem kell évente újra megadni az adatokat. Ha az adófizető nem vonja vissza a múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak.

Tavaly összesen 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Idén május 20-ig több mint 40 milliárd forint sorsáról lehetett dönteni - még jelenleg is folyamatban van a papíron beküldött nyilatkozatok feldolgozása és az adatok összegzése.