Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre 9 százalékos egykulcsos lesz a vállalati nyereségadó - jelentette be csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig közölte, a lépés 145 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A 9 százalékos egykulcsos vállalati nyereségadó komoly változást jelent a jelenlegi rendszerhez képest, amely szerint 500 millió forintig 10 százalék, az azt meghaladó részre pedig 19 százalékos a terhelés.

A vállalati nyereségadó csökkentése kedvező versenyképességi szempontból, az adózási környezet ugyanis a versenyképességnek az egyik fontos eleme, és így vonzóbb tereppé válik a magyar gazdaság. A vállalati nyereségadó csökkentésével a kormány mozgásteret ad a béremelési nyomással szembesülő cégeknek - kommentált Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A most bejelentett vállalati nyereségadó-csökkentés és a korábban ismertetett 4 százalékpontos járulékcsökkentés vegyes megoldást jelent. Ahhoz, hogy az élőmunkára rakodó adóterhelést nézve a régiós országok közelébe kerüljünk, 10 százalékpontos járulékcsökkentésre lett volna szükség, de a költségvetési mozgástér alapján csak 5-6 százalékpontos mérséklés fért volna bele - mondta a szakember. Végül nem ezt az utat választotta a kormány, hanem a járulékcsökkentéssel némileg a munkára rakodó terhelést, közben pedig a cégek adóterhelését is csökkentette az alacsonyabb társasági adóval.