Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is - közölte  az adóügyekért felelős államtitkár, Izer Norbert.

A politikus első tételként a családi adóvisszatérítésről szólt; szerinte ezzel a gyermeket nevelő szülők, illetve azok akik családi kedvezményre jogosultak (így például a várandós kismamák vagy a rokkantsági járadékban részesülők) összesen több mint 600 milliárd forint befizetett adót kapnak vissza.

Idén vezetik be a 25 év alatti fiatalok adómentességét, ami azt eredményezi, hogy mintegy 250 ezer fiatalnál összesen 140 milliárd forint plusz maradhat. Az érintettek 2022. január 1-től az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól.

A lakosságot érintő harmadik változás a kripto-devizával kereskedőket érinti az államtitkár szerint, amit úgy kell érteni, hogy az idén benyújtandó szja-bevallásban is alkalmazhatóak a kripto-devizákra vonatkozó kedvező szabályok. Az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken.

Izer Norbert a vállalkozásokat érintő adóváltozásokról is szót ejtett: elsőként a munka közterhének négy százalékpontos csökkentését. Ez a sarc, mely 2009-ben még 33,5 százaléknyi adóterhet jelentett a vállalkozásoknak, 2022. január 1-től már csak 13 százalékos.

Csökken, megszűnik továbbá

Megszűnik idén a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, és két és fél százalékponttal csökken a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. E változás mintegy 600 milliárd forintot hagy az érintetteknél. -  A szakképzési hozzájárulás megszűnésével úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig - tette hozzá az államtitkár.

A kisvállalati adó kulcsa egy százalékponttal, 10 százalékra csökken, így a már kivázó vállalkozásoknak 10 milliárd forinttal többje maradhat. De 2022-ben is érvényes a kis- és középvállalkozások iparűzési adókedvezménye : automatikusan jár a legtöbb esetben az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték. Ezzel az intézkedés Izer Norbert szerint a kkv-k mintegy 150 milliárd forintot spórolhatnak.

Idén is védi a vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot az a szabály, amely szerint nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adóelőny-szűkítést fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőségük a települési önkormányzatoknak új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére - tette hozzá a politikus.

Szerinte 2022 nagy nyertesei e téren a mikrovállalkozások lehetnek, mivel az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentes. Ez utóbbi azt jelenti - 40 százalékos költségátalánnyal számolva -, hogy e körnek kétmillió forintos bevételig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. De a kormány a kockázati tőkealap-kezelőket sem hagyta a partvonalon kívül: a tőzsdének és az árutőzsdei szolgáltatóknak mostantól megszűnik a pénzügyi szervezetek különadó-kötelezettsége.