Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán-kormány azért találta most megfelelőnek az alkalmat az egykulcsos, egy számjegyű szja napirendre tűzésére, mert ezzel egyrészt el akarják terelni a figyelmet arról, hogy a most záruló kormányzati ciklusban mindössze egy százalékponttal csökkentették az szja-t, ugyanakkor a multinacionálisokat sújtó szektoradókból jelentős mértékben faragtak le.

Másrészt igyekeznek semlegesíteni az ellenzéki pártoknak azt a folyamatosan hangoztatott célját, hogy vissza kellene állítani a több kulcsos, progresszív szja-t, az ugyanis igazságosabb lenne a jelenlegi rendszernél, már csak azért is, mert így a magasabb lehetne a leggazdagabbaknak adója - mondta Kiss Ambrus a napilapnak.

Elvileg most a gazdaság állapota megfelelne az egy számjegyű szja-kulcs bevezetéséhez, de csak több lépésben - véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, akinek egy korábbi számítása szerint ez mintegy évi 500 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a központi költségvetés számára.

Mindezek előtt azonban alapos hatásvizsgálatot kellene végezni. Az egy számjegyű szja bevezetése csak olyan gazdasági körülmények között lehetséges, amikor a GDP éves növekedése legalább a 3-4 százalékos mértékét eléri. Ez 2018-ban és 2019-ben teljesíthető, ám 2020 után, az új uniós gazdasági ciklusban, amikor az uniós támogatások összege csökkenhet, már korántsem ennyire biztos. Így a 9 százalék eléréséhez szükséges lépések, ha egyáltalán megvalósíthatóak, csak ezt követően várhatóak. Ráadásul az eddigi tapasztalatok szerint minden szja-csökkentés csak egyszeri "lökést" ad a gazdaság bővülésének.