Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha az Európai Bizottság kitart az eddigi álláspontja mellett, és a bíróság is a korábbi döntéshez hasonlóan ítél majd, akkor Budapestnek nem marad más választása, mint az uniós elvárások szerint felemelni a házi pálinka jövedéki adójának mértékét. Változás esetén - számítások szerint - a korábban adómentesen, most ezer forintért főzhető évi 86 literért 71 810 forint adót kellene fizetni. Ha ez így lesz, végleg elbukik a kedvezményezett házi pálinkafőzés. A kormány most olyan megoldást keres, amely az uniós joggal összhangban van, de megtartja a kedvezményt.

Az uniós jövedéki irányelv egy kedvezményes adókulcsot tesz lehetővé, ami a normál adókulcs 50 százaléka lehet. A január elsejétől a pálinkára bevezetett ezerforintos átalányadó ugyanakkor továbbra sem felel meg az unió követelményrendszerének, az újabb kötelezettségszegési eljárás is ezt kifogásolja - mondta Deák László, a PwC cégtársa a lapnak.

Az irányelv betartását az unió különböző szankciókkal is kikényszerítheti, az Európai Bíróság döntése mellett ugyanis Brüsszel átalány- vagy kényszerítő bírság kiszabását is javasolhatja, amelynek összege Deák szerint jelentős is lehet. Ha ez utóbbit, vagyis a bírságot alkalmazza a bíróság, akkor azzal rövid időn belül kikényszerítheti a hazai jogszabályváltozást, hiszen amíg a tagállam nem teljesíti a kötelezettségét, addig minden nappal tovább nő a bírság összege.