Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig igénylik a betegség utáni adókedvezményt, a 2019-es évre benyújtott adóbevallásokban 283,5 ezren, összesen 24,1 milliárd forint értékben tüntettek fel súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeget - írta a Világgazdaság kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adat alapján.

Az igénylők száma ugyan növekvő tendenciát mutat, ám a betegségben szenvedők számához képest kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy érvényesítsék a különböző betegségek után járó adókedvezményüket.

A lap példaként említi, hogy az idén már 100 440 forint adókedvezményben részesülhet az, aki valamilyen táplálékfelszívódási zavarral küzd, esetleg 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége van, laktózérzékenységet állapítottak meg nála, gluténérzékeny, Crohn-beteg vagy endometriózis tüneteivel diagnosztizálták. De az adókedvezményre jogosító betegségek közé tartoznak a mozgásszervi, az autoimmun, a daganatos és a szívbetegségek is.

A súlyos súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet részletezi, elképzelhetők más problémák is, de azokért egyelőre nem jár semmilyen támogatás vagy érvényesíthető kedvezmény.

A súlyos fogyatékosság minősítése nem tartozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe, mivel az nem adójogi, hanem orvosszakmai kérdés. Így az érvényesítés feltétele, hogy a kérvényező rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.