A Niveus Consulting Group felhívja a figyelmet, hogy a magyar adócsomagban a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványok részére adott támogatás adóalap-kedvezmény, tehát, a befizetett összeg háromszorosát nem a fizetendő adóból, hanem annak alapjából kell levonni.

Ez azt jelenti, hogy a 9 százalékos társasági adókulcs miatt valójában az átadott összeg 27 százalékát, azaz az adókulcs háromszorosának megfelelő összeget kapja meg a vagyonrendelő kedvezményként. Azaz, minden átadott 100 forint után 27 forinttal kevesebb adót kell fizetni.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere arra mutat rá, hogy szemben a látvány-csapatsport támogatással, a vagyonkezelő alapítványok támogatása még így is költséget jelent a cégnek, hiszen a megspórolt adó csak részben kompenzálja az alapítványnak átadott pénzt. Maradva a példánál, 100 forint adományozása esetén 73 forintot továbbra is saját zsebből kell a cégnek kifizetni, hiszen az adóalap-kedvezmény csak az átadott összeg 27 százalékának megfelelő részben kompenzálja az adományozót.

Ezzel szemben a látvány-csapatsport támogatása esetén az átadott összeg teljes egészében a fizetendő adót csökkentő tétel: amennyit a cég átadott a sportklubnak, annyival kevesebb adót kell fizetnie és még ezen felül kap adóalap-kedvezményt a támogató. A sportklubot támogató cégnek azért éri meg adózási szempontból is a támogatás, mert annak összegét az adó összegéből levonhatja, így maga a támogatás nem kerül pénzbe, csak adó helyett támogatást fizet és ezen kívül még valamennyivel kevesebb lesz a fizetendő adója - magyarázza a szakértő.

Elvileg bárki élhet az adóalap-kedvezmény adta lehetőséggel, egyetlen cég sincs kizárva a kedvezményből, de a szó pénzügyi értelmében nem éri meg vagyonkezelő alapítványokat támogatni, mert összességében a cég ráfordításai meg fogják haladni a ténylegesen kapott adókedvezmény összegét. A nettó pénzügyi nyereség továbbra is csak a látvány-csapatsportok támogatóit illeti meg.

A vagyonkezelő alapítványok támogatását az egyéb alapítványi támogatásokkal érdemes összevetni. Azoknak a cégeknek érdemes elgondolkodni ezen, amelyek amúgy is juttatnának támogatást valamilyen alapítványi vagy hasonló jótékony célra és az így kapott összeg után elérhető adókedvezményt szeretnék maximalizálni.