A megkérdezett adománygyűjtők harmada (34 százalék) szerint erősödött a magyarok adományozási hajlandósága az elmúlt három esztendőben - derül ki a NIOK Alapítvány 2022. februárjában készített felméréséből.

Rendszeresen elhangzik a nonprofit szervezetek támogatása kapcsán, hogy a sok kicsi adomány is sokra megy, főleg ha mindez rendszeresen érkezik. Ez az adományozási forma ugyanis hatalmas segítség a civil szervezeteknek. Ennek oka, hogy a pár ezer forintos rendszeres adományok - megfelelő mennyiségben- fenntartható és kiszámítható működéshez segítik a nonprofit szervezeteket.

A NIOK Alapítvány, mint a legnagyobb Magyarországi adománygyűjtő platform, az Adjukössze.hu üzemeltetője, kutatást végzett civil szervezetek körében, hogy felmérje a magánadományozás helyzetét és a nonprofit szféra attitűdjét a témában.

Az eredmények alapján a civil szektorban magát adománygyűjtő szervezetnek definiáló 210 válaszadó elsöprő többségének (87 százalék) volt 2021-ben pénzbeni támogatása magánszemélyektől.

A klasszikus civil szervezeteknél az éves bevétel csupán 5 százaléka érkezik egyéni adományozóktól, a NIOK által vizsgált adománygyűjtő civilek között ez az arány magasabb, de még így is 15 százalék alatt van a válaszadók több mint felénél, ami szintén alacsonynak mondható.

Az alapítvány a kutatás eredményeit feldolgozva több területet is azonosított, amely a jövőben kihathat az adományozási kultúra fejlődésére.

Így javasolják:

  • az állami ösztönzők fejlesztését,
  • adókedvezmény bevezetését a magánadományoknál is, valamint
  • az 1 százalékos adófelajánlás nagyságrendjének növelését.