A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A pénzügyi intézmények egyelőre nem sokat érzékelnek abból a pluszpénzből, ami az idei adóváltozás miatt a családi kasszákban többletként jelentkezhet. Szenes Zoltán, a Honvéd Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója nem is számol azzal, hogy ebben az évben az szja-növekmény érzékelhető tagi többletbefizetést eredményez. Az adójóváírások miatti többletbefizetéseket sem valószínűsíti a korábbi évek 600-800 millió forintos átlaga fölé.

Az OTP önkéntes nyugdíjpénztáránál (önyp.) is azt gondolják, hogy kicsi az esély az szja-növekmény lecsapódására, mert a nagyobb jövedelmű pénztártagok már eddig is kihasználták az adójóváírás felső limitjét, ők valószínűleg más, adókedvezményes befektetés után néznek.

Az ING-nél − legalábbis hosszabb távon − már sokkal bizakodóbbak. Úgy hisszük − fejtették ki lapunk érdeklődésére −, hogy az öngondoskodás iránti érdeklődés előbb-utóbb minden megtakarítási formánál növekedést fog eredményezni. A piac egyes szegmenseiben ezt jelen pillanatban még azért nem lehet érzékelni, mert e megtakarítási formák jelentős része tíz-húsz éves pénzügyi szerződéseket, elkötelezettséget jelent az ügyfeleknek, akik megfontoltan hoznak meg ilyen hosszú időre szóló döntéseket.

A biztosító szakemberei úgy látják, hogy az öngondoskodásban a jövőben mindenképpen komoly szerepe lesz a befektetéshez kötött életbiztosításoknak, különösen a garanciát hordozó konstrukcióknak, csakúgy, mint az önkéntes pénztáraknak és a többi megtakarítási formának.

A Patika-csoportnál arra számítunk − mondta el Lukács Marianna, a kasszák vezetője −, hogy az idei év taglétszám-növekedésének forrása a munkáltatói csatlakozás lesz, de az utolsó negyedévben magas lesz az egyénileg belépők és befizetők aránya. Ugyan a 20 százalékra csökkentett szja-kedvezmény Lukács szerint is kevésbé vonzó, mint a tavalyi 30 százalék, de − állítja a szakember − a magasabb jövedelmi kategóriákban az egykulcsos adó által teremtett nettó keresetnövekedés nagy része az önkéntes nyugdíjkasszáknál fog landolni. Úgy gondolja, 2011-ben biztosan megjósolható a tartós befektetési és a nyugdíj-előtakarékossági szerződés (a tbsz és a nyesz) előretörése a jelentősen javuló nettó bérpozícióban levők számára. Adót mindenki optimalizál − hangsúlyozta Lukács −, az állam pedig jól fog járni, hiszen ezek a megtakarítások döntően magyar állampapírban landolnak majd. Az Aranykornál is a kasszák év végi térnyerésére számítanak az adóoptimalizálás miatt.