Érkeznek az igazolások az szja-bevallási tervezet adózói ellenőrzéséhez: ezeket az ügyfélkapus állampolgárok ellenőrizhetik is az adóhatóság felületén. A NAV által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben az adóhatóság honlapján.

Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhat ilyet, de akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
  • az eSZJA-oldalon elérhető webes űrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

Fontos tudni, hogy ha a magánszemély az adóbevallási tervezetet nem tudja határidőben felülvizsgálni, vagy bevallását előreláthatólag nem tudja határidőben benyújtani, mert önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére bevallás elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások, a bevallási késedelemről bejelentést kell tenni a NAV-hoz. Ekkor az adóbevallási tervezet nem válik bevallássá, és a NAV a késedelem miatt mulasztási bírságot nem szab ki. A bevallás benyújtásával egyidejűleg azonban – az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül – a késedelem igazolására vonatkozó kérelmet (igazolási kérelmet) szükséges előterjeszteni.

Az idén az szja-visszatérítés a családos, gyermeket nevelők esetében külön fontos szemponttá vált: a kormány döntésének értelmében az előző évi szja-befizetés visszatérítésre kerül. Ez több mint egymillió háztartást érinthet.