A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) reményei szerint az Országgyűlés 2020 elején napirendjére veszi az őstermelőkre, illetve a családi mezőgazdasági vállalkozókra vonatkozó jogszabályt. Amennyiben a tavaszi törvényalkotási sorozatba nem férne bele ezzel foglalkozni, későbbre csúszhat a rendszer bevezetése.

Az őstermelők kedvezményes adózása ugyanakkor már bevezetése óta legalább annyira irritálja a nem mezőgazdaságból élők egy részét, mint a laposföld-hívőket az Egyesült Államok civil repüléstani, űrkutatási és űrrepülési szervezete, a NASA Föld bolygóról készített felvételei. Közülük sokaknak már azt is nehéz elfogadnia, hogy a gazdálkodók jelentős támogatásokkal együtt dolgoznak.

QP | Quality Placement

Az mindenesetre már legalább egy éve is kiderült, hogy az agrárkamara őstermelői rendszert és az ehhez kapcsolódó adózást megreformáló javaslatainak része lenne egy új társasági forma, a családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) bevezetése. Az azóta megtörtént társadalmi és szakmai egyeztetések során ugyanakkor kiderült: túl ambiciózus volt ez eredeti elképzelés, miszerint az őstermelői tevékenység és a csmv "kettős" lefedheti a teljes ágazatot, ezért szükség lehet egy átmeneti működési formára is. A másik tanulság az volt: sokan nincsenek felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra jogi személyiségű társaságként működjenek tovább.

A tapasztalatok birtokában a NAK némileg módosította az eredeti javaslatot. Az újabb elképzelések szerint a természetes személyek tisztán őstermelői tevékenységként vagy őstermelői gazdaságként végezhetnék a mezőgazdasági munkát. Utóbbi egyfajta "hibrid" elegye lenne a jelenlegi családi gazdaságnak és a közös őstermelői igazolvánnyal működő közösségnek. Aki pedig jogi személyként kívánja folytatni, az a speciális kft.-nek tekinthető csmv-ben dolgozhat.

Fentiek adózási részét a NAK és az agrártárca egyeztette a Pénzügyminisztériummal (PM). A javaslat elfogadása esetén az őstermelőket 10 millió forintos éves árbevétel alatt nem terhelné a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó, e határ átlépése esetén is csak az átlépett összeg után kellene szja-t és szochót fizetni. Az őstermelői gazdaság ennek háromszorosáig lehetne adómentes. A NAK elképzelése szerint a csmv évi 50 millió forintos szintig kaphatna adókedvezményt adóalapot csökkentő tételeken keresztül. Más kérdés, hogy a PM álláspontja szerint a csmv utáni adózást azt követően lehet csak szabályozni, miután a csmv-ről végleges döntés születik.