Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár szerint az adóegyezmény legfontosabb hozadéka Magyarország számára az, hogy az adóelkerülés elleni szabályok széles körben, rövid idő alatt beépülhetnek a kétoldalú adóegyezmények nagy részébe, gátat szabva az agresszív adótervezési stratégiáknak.

Izer Norbert elmondta, hogy a multinacionális vállalatok az OECD becslése szerint a nemzetközi adótervezési stratégiákkal évente globálisan 100-240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót, elsősorban a nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket kihasználva. Jellemzően valós gazdasági tevékenységet nem végző, csak papíron létező leányvállalatokat hoztak létre szerte a világon, illetve gazdaságilag nem indokolható pénzügyi műveletekbe mentek bele cégcsoporton belül, hogy ezzel csökkentsék adófizetési kötelezettségeiket.

A multilaterális adóegyezménnyel egy olyan új többoldalú jogi eszköz jött létre, amely lehetővé teszi több száz adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD modellegyezmény változásai alapján anélkül, hogy hosszas bilaterális egyeztetéseket kellene lefolytatni. A multilaterális egyezményt eddig Magyarország mellett világszerte 77 ország írta alá. (Magyarországnak üzent az IMF: Ideje felkészülni a válságra!)

A ratifikáló országoknak a csatlakozáskor kell meghatározniuk, hogy mely más államokkal kötött egyezményeikben szeretnék érvényesíteni a módosításokat. A módosítások akkor lépnek életbe, ha mindkét ország megjelölte a másikat, és teljes egyetértés van köztük a részletekben is. Egyes kérdések esetében lehetőség van aszimmetrikus alkalmazásra is, ilyenkor csak az egyik szerződő állam rezidens adózóit érinti a módosítás.

Az MLI az ötödik ország ratifikációját követő negyedik hónap első napján lép életbe. Mivel Ausztria, a Man-sziget, Jersey és Lengyelország után ötödikként Szlovénia ratifikálta március 22-én az egyezményt, így az MLI július 1-jén lép hatályba. Az érintett tagállamok közötti szerződések viszont csak a partnerek ratifikációja után válhatnak alkalmazhatóvá, így Magyarország esetében az MLI alapján bekövetkező módosulások a kettős adózásról szóló egyezményekben legkorábban 2020-tól lesznek alkalmazhatók. Ez azonban függ a partnerállam ratifikációjától is, így az egyes egyezmények esetében ennek időpontja eltérhet.

Kép forrás: Shutterstock