Mindössze a dolgozó nők 21 százaléka hiszi, hogy jó úton jár afelé, hogy megteremtse a gondtalan nyugdíjaskor alapjait és csupán 26 százalékuk biztos benne, hogy meg tudja teremteni a nyugdíjas korára elképzelt életszínvonalat. Az Aegon nyugdíjfelkészültségi indexe 2019-ben alacsony értéket mutatott a nőknél, bár valamelyest jobbat, mint 2014-ben.

Hiába képzettebbek?

A nők manapság sokkal képzettebbek, amikor a munkaerőpiacra lépnek, mint valaha. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyenlőséget élveznének a foglalkoztatásban. Ez az, ami hátrányba helyezi őket a karrierjük során, és nehezíti a nyugdíjas kori biztonság elérését - állapította meg Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A nők életútja alapvetően különbözik a férfiakétól. A társadalmi szokások és elvárások, például a házassági normák, a gyermekvállalás, a családi kötelezettségek gyakran valódi akadályokat jelentenek a nők számára, és korlátozzák mind megtakarítási képességüket, mind pedig a foglalkoztatással járó szélesebb körű előnyöket.

A jelentés szerint a tartós, nemek közötti bérszakadék - a hagyományos társadalmi normákkal és nemi szerepekkel párhuzamosan - hozza hátrányos helyzetbe a nőket a megtakarítás és a nyugdíj megtervezése szempontjából.

Az Aegon ajánlásai a nyugdíjas létre való felkészülés érdekében:

  • Kezdjen el idejében takarékoskodni, és váljon ez a szokásává! A jelentés szerint ugyanis a nők csupán 38%-a tesz félre rendszeresen.
  • Készítsen stratégiát arra, miként tervezi elérni a kívánt nyugdíjas életszínvonalat! Csupán a nők 15 százaléka írta le lépésről lépésre, hogy miként fog haladni a célja felé.
  • Legyen B terve a nem várt eseményekre! A megkérdezettek 32 százaléka tudta csak megmondani, hogy mit csinálna, ha valamiért hamarabb abba kellene hagynia a munkát, mint hogy elérné a nyugdíjkorhatárt.
  • Éljen egészségesen! Azok, akik egészségesek és fittek tovább tudnak dolgozni, és hosszabb idejük van gyűjteni a kívánt nyugdíjas életszínvonalra.
  • Higgyen az élethosszig tartó tanulásban! Ez a folyamatos fejlődés és a naprakész munkaerőpiaci pozíció alapja.

A kutatás teljes anyaga innen elérhető.