A vádirat szerint egy 40 éves férfi tényleges irányítója volt egy - elsődlegesen - cukor és étolaj kereskedelmével foglalkozó cégnek. A férfi, annak érdekében, hogy versenyelőnyre tegyen szert és a belföldi termékértékesítése után keletkezett áfa-fizetési kötelezettségét csökkentse, valótlan tartalmú beszerzési számlákat fogadott be, amelyeket az adóbevallásaiban szerepeltetett. A vádlott kizárólag az áfa megfizetésének elkerülése érdekében létrehozott és 43 éves férfi társával együtt működtetett egy fiktív cégláncolatot.

A láncolat eleje Szlovákiából nettó áron szerezte be a cukrot, az étolajat, a rizst és a sajtot, majd az áfa megfizetését elkerülve, több lépcsőben eladta azt a 40 éves férfi által irányított cégnek. A magyarországi oldalon úgynevezett ,,eltűnő" - adót nem fizető - cégeket használtak (missing trader), amelyek papíron tovább számlázták az árut a láncban hátrább álló cégeknek, így az eljutott a 40 éves férfi cégéhez.

A tényleges kereskedő így jelentősen olcsóbban szerezte meg és hozta forgalomba az élelmiszeripari termékeket, mint versenytársai. Emellett a fiktív számlák alapján az adót is elcsalta, amellyel a 2011-2012-es években több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az elkövetésben a vádirat szerint további szervezők, ügyvezetők és egy könyvelő is részt vett.

A Fővárosi Főügyészség nyolc személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, különösen jelentős, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. A halmazati szabályokra figyelemmel a büntetési tétel - a vádlottak többsége esetében - öttől tizenegy évig terjed.