Célszerű felülvizsgálni az adópolitikát abból a szempontból, hogy vannak-e a versenyképesség útjában álló akadályok, illetve milyen módon lehet támogatni azokat a vállalkozásokat, amelyek bizonyították a versenyképességüket - mondta a napilapnak Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója, volt adóügyi helyettes államtitkár.  Emellett a még meglévő különadók hatáselemzését tartja szükségesnek, és összehangolását a szakpolitikai célrendszerrel.

A szakértő szerint célszerű megfontolni, hogy a munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó kedvezmények mellett legyenek a hatékonyság- és termelékenységnövelést premizáló kedvezmények is. Érdemes megvizsgálni a munkaerő mobilitását ösztönző kedvezményeket is. A mikro- és kisvállalatoknál indokolt lehet megfontolni további adóadminisztrációs egyszerűsítéseket a kisvállalkozók tételes adója (kata) alapján - itt felvetődhet akár a kivetéses adóvá való átalakítás, de a helyi iparűzési adóval történő összevonás vagy a választhatóság határértékének emelése is.

Gond, hogy az adónemek száma túl sok, több mint ötven - véli Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóügyi szakértője. Többek közt megfontolandónak tartja a reklámadó kivezetését, de szorgalmazza az iparűzési adó mérséklését is. Nem ért egyet viszont azokkal a felvetésekkel, miszerint az szja-kulcsot egy számjegyűre kellene mérsékelni, szerinte a szochót kellene az eddigieknél is erőteljesebben csökkenteni, és 10 százalék alá szorítani. Bár a kormányzati tervek szerint elérhető a 11,5 százalékos szocho, ám az úgynevezett adóék, azaz a bérkifizetéseket terhelő adóterhelés mértéke még ez esetben is az egyik legmagasabb marad a régióban.

A magas áfakulcsokat viszont nem feltétlenül érdemes csökkenteni: egyrészt biztos pontjai a költségvetésnek, másrészt jogbizonytalanságot okozhat, ha egy-egy termékkör, szolgáltatáskör kulcsa mérséklődik - véli a szakértő.

Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adótanácsadó üzlettársa is gondnak tartja, hogy több mint félszáz adónem van hatályban - a változtatáshoz viszont átfogó adóreformra volna szükség, amely után tizenöt-húsz adónem maradhatna. Gerendy Zoltán fontosnak tartja, hogy a lakosságot közvetlenül érintő adójogszabályok egyszerűbbé váljanak - például az 1995-ös szja-törvényt néhány oldalasra lehetne csökkenteni.

Az adóadminisztrációs terhek radikális mérséklését javasolja Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Emellett hatékony áfa-visszatérítési rendszerre van szükség. Az alelnök szerint társadalmi vitát kellene folytatni arról, szükség lenne-e progresszív adózásra. A költségvetési bevételek 85 százaléka öt adónemből tevődik össze, a maradék 15 százalék pedig több mint ötvenből, más szóval egyszerűsíteni kellene a bonyolult rendszert.