Vannak még magyarok Kabulban, az ő kihozatalukra önálló magyar mentőakció is indul – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese a helyzetről beszámoló sajtótájékoztatón. A kormány célja, hogy az utolsó percig biztosítson mindent, hogy a még ott lévő, és folyamatosan jelentkező magyar állampolgárokat ki lehessen hozni.

Magyar megerősítette, hogy a sajtóban elsőként megjelent 26 fős, külföldi vállalat alkalmazásában álló magyar állampolgár kimentése sikeres, ők katonai szövetségesünk által záros időn belül már Európában lehetnek.

A kormány pontos számokat nem kíván elárulni az Afganisztánban lévő magyarok számáról, lévén háborús helyzet van, így tétje van, hogy milyen információk kerülnek nyilvánosságra. Ennek megfelelően a tervezett magyar mentőakcióról is csak akkor várható tájékoztatás, amikor a gép már biztonságban leszállt Budapesten. Kérdésre annyit elárult, hogy kevés érintettről van szó, vélhetően egy katonai gépen el fognak férni.

Bénultan nézett a nyugat

A magyar kormány szerint az egész nyugat, ezen belül is az Európai Unió reakciója az egész helyzetre kiábrándító. - Sajnálkozó nyilatkozatokat teszünk, a táliboktól kérünk szívességet, ahelyett, hogy a régiós országoknak segítenénk határaikat megvédeni – mondta Magyar.

Itthon azt szorgalmazzák, hogy a környező országoknak kell sürgős támaszt adni, hogy tudják kezelni a most miden bizonnyal kialakuló migrációs hullámot. Ezen a téren a magyar kormány nem hátrál, nem lesz határnyitás, és elosztási kvótákba sem fognak belemenni, noha érzik az erre irányuló politikai nyomást.

Egy csoport esetében tesznek kivételt, akik a magyar csapatokat segítették munkájukkal. Ezek az afgánok most potenciálisan halálos veszélyben vannak. Nekik és családjuknak segítséget nyújt a magyar állam.

-Őket kimenekíteni erkölcsi kötelességünk, velük együtt dolgoztunk, de itt néhány tucat emberről lehet szó – mondta Magyar. De nagyon zavarosak a helyi viszonyok, így nem tudni, hogy közülük hányat sikerül megtalálni.