Bajnai Gordon a hét elején Egyiptomba látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson elsősorban a magyar-egyiptomi energetikai együttműködés bővítéséről. A megbeszélések másik fő témája a bilaterális gazdasági kapcsolatok bővítése volt, mintegy folytatásaként a Budapesten nemrég megrendezett magyar-egyiptomi üzleti fórumnak - tájékoztatott Szollár Domokos kormányszóvivő.

Áttörést jelentett a magyar egyiptomi kapcsolatok terén az üzleti fórumon megszületett hat együttműködési megállapodás - jelentette ki a kormányszóvivő. Hozzátette: az a 8,5 millió eurós beruházás, amely egy egyiptomi-magyar egészségügyi üzem megépítéséről szólt már túl van az alapkő-letételen. A 60 százalékban magyar, 40 százalékban egyiptomi tulajdonú vegyesvállalat egyszer használatos egészségügyi eszközöket gyárt majd, magyar technológia alkalmazásával.

Magyarország agrár-technológiát is exportál Egyiptomba egy több tízmillió eurós beruházás keretein belül - az észak-afrikai országban létesítendő szarvasmarha-telepen is hazai technológiát alkalmaznak majd. Emellett tárgyalásokat folytattak a hazai hulladékgazdálkodási technológia egyiptomi exportjáról, valamint a turisztikai együttműködés bővítéséről is.

Magyar vállalatok alvállalkozóként szerepet vállalnának a most induló egyiptomi infrastrukturális fejlesztésekben is. A részben egyiptomi, részben uniós tőkéből megvalósuló vasúti, közúti fejlesztéseken jó eséllyel indulhatnak magyar cégek - vélte a kormányszóvivő.

Az egyiptomi kapcsolatok bővítése kiindulópontja lehet az arab világgal történő szorosabb együttműködésnek - mondta a kormányszóvivő. Ennek érdekében Bajnai Gordon egyiptomi látogatásán találkozott az Arab Liga főtitkárával is. A miniszterelnök szerint a válság rámutatott a magyar gazdaság túlzott EU-függőségére, s szükségessé tette a nyitást más piacok felé is. Bajnai szerint Afrika és az arab világ jó alternatívát jelenthet Magyarország számára.

Magyarország orosz gázfüggőségének enyhítését segítené, ha Egyiptom csatlakozna a Nabucco-projekthez - ez irányú szándékát az arab ország energiaügyi minisztere Bajnainak ismét megerősítette. A világ gázkészletének 2 százaléka felett rendelkező ország csatlakozhatna az tervezett európai vezetékhez az Arab-gázvezeték 200 kilométeres kiegészítő szakaszának 2011-ig megvalósuló bővítésével. Szollár Domokos szerint a 10,3 milliárd köbméter éves kapacitású arab vezetékből így a Nabucco is részesedhetne, s ez Egyiptom európai piaci terjeszkedését is segítené.

Bajnai Gordon az egyiptomi cseppfolyós gáz magyarországi importjáról is tárgyalt. Ennek feltétele a 2010 végére tervezett horvát-magyar gázvezeték, valamint a várhatóan 2014-15-re megvalósuló Krk-szigeteki gáztározó megépítése is, hiszen ezek nélkül a gáz transzportja nem megoldható.