Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az akcióterv egyik legfontosabb célja, hogy a vaddisznó-állománysűrűség 2025. február 28-ig négyzetkilométerenként (100 hektár) 0,5 vaddisznóra csökkenjen - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ennek eléréséhez az eddigieknél jelentősebb szerep hárul a vadásztársadalomra, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőre, illetve a vadászati hatóságokra.

A cél elérése érdekében a vadászatra jogosultaknak megadja azt a lehetőséget, hogy maguk választhatják meg a terület adottságainak és a saját lehetőségeiknek leginkább megfelelő módszereket, eljárásokat. A tavalyi szezonhoz képest másfélszer több vaddisznót lőhetnek ki.

A gyérítésre vonatkozó terveket a területi vadászati hatóságnak kell benyújtani 2021. március 31-ig. Minden vadászatra jogosultnak - a szigorúan korlátozott területbe tartozók kivételével - éves tervet kell készítenie a 2021/2022-es és az azt követő vadászati évekre arról, hogy miként tesz eleget az ASP mentesítési terv diagnosztikai kilövésekre vonatkozó előírásainak. A tervet a területi vadászati hatóságnak kell benyújtani, az idei évben március 31-ig, a jövő évtől kezdve március 15-ig.

Minden területi vadászati hatóságnak írásban kell közölnie a vadászatra jogosultakkal, hogy milyen adatokat és milyen formátumban vár el a fenti tervekkel kapcsolatban. Határidő: 2021. február 28.

A vaddisznót (is) tartó vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőinek 2021. március 31-ig írásos szerződéssel kell gondoskodniuk a vadállomány állatorvosi ellátásáról. Járványügyi szabályzatot is kell készíteniük 2021. április 30-ig és azt benyújtani a a Helyi Járványvédelmi Központ (HJK) vezetőjének, annak hiányában a megyei főállatorvosnak.