Az ILO szerint a legtöbb országban aggasztó a munkaerőpiaci helyzet. Az ILO szakértői úgy látják, hogy a növekedés elsősorban annak tulajdonítható, hogy a világ számos országában takarékossági intézkedéseket, illetve munkaerőpiaci reformokat vezettek be. Ezek "pusztító következményekkel" jártak - főként Európában - , ráadásul nem is mindig eredményezték az államháztartási hiány csökkenését, a gazdasági növekedést viszont visszavetették - világítanak rá éves elemzésükben a szervezet szakértői.

A tanulmány szerint a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta 50 millió munkahely szűnt meg világszerte. 2011 végén 196 millió munkanélküli volt a világban, és idén további emelkedés várható: idén 6,1 százalékos, jövőre 6,2 százalékos munkanélküliséget prognosztizál a világon a szervezet. A munkanélküliek száma már év végére elérheti a 202 milliót - vélik a szervezte szakértői.

A fejlett országokban - különös tekintettel az európai országokra - az átlagosnál is rosszabb a helyzet, ott a rend legkorábban 2016-ban állhat helyre.  Ez alól Németország és a szomszédos Ausztria képez kivételt. Mindkét országban 2007 óta folyamatosan nő a foglalkoztatottság.

A legveszélyeztetettebbek a fiatalok

Az ILO szerint leginkább a 25-49 éves korosztály veszélyeztetett: ebben a korcsoportban a fejlett ipari országokban a munkanélküliek 40 százaléka több mint egy éve nem talál munkát, ami jórészt a termelési kilátások folyamatos romlásával indokolható.

A munkanélküliség problémája a fiatalokat érinti a leginkább, aminek súlyos szociális következményei lehetnek. A kockázatok Afrikában és a Közel-Keleten a legnagyobbak - vélik a szervezet szakértői.

Az ILO elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy ha a kormányok a megszorításokat nem kombinálják munkahelyteremtő intézkedésekkel, akkor a társadalmi feszültségek fokozódnak, és társadalmi robbanáshoz vezethetnek.