Mintegy 21 millió német polgár bankszámlájának adatai szerezhetők meg a feketepiacon - idézi az MTI a Wirtschaftswoche című hetilap cikkét. Ehhez a hatalmas adatmennyiséghez mintegy 12 millió euróért lehet hozzájutni - tudta meg a lap, amely 1,2 millió ember adatait tartalmazó mintát meg is szerzett.  

Az érintettek személyes adatain túl a megvásárolható CD-k tartalmazzák az emberek bankszámlájának számát, információkat bankkapcsolataikról, részletes adatokat vagyoni helyzetükről.

A düsseldorfi államügyészség, amely a laptól megkapta a mintát, a hírek szerint még nem indította be a nyomozást.

A szakértők azt gyanítják, hogy a kisebb call centerek révén szivároghattak ki az adatok. A hívási központok távközlési, energetikai, kábeltelevíziós és egyéb cégektől kapnak megbízásokat, ezzel együtt jutnak hozzá a hívási központok a megcélzott fogyasztók adataihoz is. A cégek alvállalkozókat is bevonnak munkájukba, amivel már megszűnik az adatok feletti ellenőrzés.
Németországban mintegy 5 ezer call centert működhet, az itt dolgozó, rosszul fizetett alkalmazottak értékesíthetik az adatokat a "nagyhalaknak", akik azokat rendszerbe szervezik és a feketepiacon értékesítik.

Az ügy nagy visszhangot keltett Németországban. Szélsőséges esetben ugyanis négy háztartás közül három is tarthat attól, hogy bankszámlájáról meghatalmazás nélkül pénzt emelnek le, és esetleg úgy, hogy a károsultak ezt nem is veszik észre - olvasható a lapban. Peter Schaar, a kormány adatvédelmi megbízottja szerint az eset a törvények szigorításának szükségességére figyelmeztet. 

QP | Quality Placement