Terményük ugyanis idén már januárban teljesen elfogyott, onnantól kezdve pedig a külhoni hagymával kénytelen beérni a vásárlóközönség. Mivel tavaly Európa-szerte alacsony volt a vöröshagyma hozama, tavasszal több mint kétszer annyit kértek érte a piacokon, mint egy évvel korábban - írta a portál.

Az utóbbi hetekben az itthoni termény megjelenésével olcsóbb lett ugyan a hagymapiac, de úgy néz ki, az árak a jövőben a magasabb tartományban ragadnak - vélik a kereskedők és a termelők egyaránt.

Idén a hazai vöröshagyma öntözéses művelésben megadja, amit elvártak tőle, bőven termett, de attól még valószínűleg nem fog a régi szintre esni az ára, a termesztési költségek emelkedése miatt - vázolta a zöldség­piaci kilátásokat Koncz Gyuláné nagykőrösi kereskedő.

A KSH adatai szerint az éves hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát lehetséges a hazaiból ellátni. De a hagymaágazat nem is erőlködik a bővüléssel, hiszen a nagy hagymatermesztők, a lengyelek, osztrákok, németek, hollandok terményeivel kell versenyezniük és régóta alulmaradnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017-ben hagymamunkacsoportot hoztak létre a termelés hatékonyabbá tétele és a piacszervezés elősegítésére. Ennek érdekében szorgalmazzák a kereskedőkkel a megállapodást arról, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor csakis azt forgalmazzák.

Szakemberek szerint az áttelelő vöröshagyma termesztésével növelhető a hazai áru aránya. A technológiában átfogó fejlesztések szükségesek, a betakarítás, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés modernizálása. Továbbá fontos a tárolóhelyek építése azért, hogy tavaszig tarthassa magát a piacokon a hazai hagyma.