A KSH 2020 nyarán ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre - adta hírül a hivatal.

A tízévenként elvégzett agrárcenzus célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról és a szektorban bekövetkező változásokról. Az adatfelvétel az árutermelő gazdaságok mezőgazdasági tevékenységét méri fel, és két szakaszban kerül végrehajtásra. A kapott adatok mind a gazdálkodók, a gazdasági, állami, civil szervezetek, mind pedig az EU intézményei számára fontos információs bázis adnak a következő évek döntéseihez.

Az Agrárcenzus 2020 adatszolgáltatói körének kijelölése különböző adminisztratív adatbázisokban elérhető információk alapján történik, így a korábbiaknál kevesebb adatszolgáltatót érint. Ezzel a KSH célja az adatszolgáltatói terhek csökkentése.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja. Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy a 2020-as összeírás előzetes adatait már 2020 őszén megjelentesse a statisztikai hivatal.

A végleges és részletes - bizonyos mutatók esetén településszintű - adatok előreláthatólag 2021 végén lesznek elérhetőek a KSH honlapján. A felmérés a tervek szerint összesen mintegy 750 ezer címet érint. Az összeírás teljesen papírmentes lesz, az online kitöltés mellett az összeírók is elektronikus eszközökkel végzik majd a munkájukat.