Nagy István azt közölte, hogy a magyar mezőgazdaság és a magyar gazdálkodók jövője szempontjából sorsdöntőnek bizonyulhat a brüsszeli tanácsülés, melynek kiemelt témája a Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 közötti szabályozási keretének elfogadása. Szeriite most dől el, hogy a kétéves, átmeneti időszakot követően milyen feltételekkel kaphatják meg a magyar gazdák az őket megillető agrártámogatásokat a következő időszakban.

A 2021-2027-es költségvetési keret már ismert, most a szakpolitikai részletszabályokról születnek döntések - közölte a tárcavezető.

Nagy István szerint jelenleg a leghevesebb vita most a környezet- és klímavédelmi intézkedésekre fordítani tervezett források tartalmi kérdéseiről zajlik. Magyarország célja, hogy egyensúlyt teremtsen a versenyképeség és a klímavédelem szempontjai között - mondta a miniszter.

Olyan támogatási rendszerért kell harcolni szerinte, amely a termelők ösztönzésével segíti a fentarthatósági szempontokat. A területalapú kifizetéseknek továbbra is biztosítaniuk kell a gazdák jövedelembiztonságát.